Poti sa cobori din tramvai, sa urci in metrou si sa mergi cateva statii, apoi sa cobori si sa urci intr-un tren local (stoptrein) sau un intercity pentru a ajunge in cealalta parte a orasului, respectiv in alt oras.

Este extraordinar cat de optimizata este reteaua de transport a Amsterdamului. Poti folosi metroul pentru a ajunge in Amstelveen - un orasel in plina dezvoltare de langa Amsterdam -, sau pentru a ajunge intr-o statie comuna cu o statie de tren, de unde poti ajunge foarte repede intr-unul din orasele turistice ale Olandei, precum Rotterdam, Haarlem sau Haga.
Exista 4 linii mari de metrou: 50, 51, 53 si 54; trei dintre ele pleaca din Central Station, punctul central al Amsterdamului de unde se poate pleaca in toate directiile folosing toate mijloacele posibile de transport: tren, tramvai, metrou, autobuz, bicicleta, vapoare de agrement, barci, iahturi si taxi-uri. Linia 52 este in prezent in constructie.
Pentru cine a citit post-ul Scurta istorie a metroului bucurestean tin sa mentionez ca in Amsterdam s-a decis construirea unui metrou in 1968, constructia incepand efectiv in 1970. Reamintesc ca in Bucuresti idea metroului dateaza din 1930 iar constructia efectiva a inceput in 1975. Cred ca datele vorbesc de la sine si ilustreaza distanta de civilizatie dintre aceste tari.
Biletele pentru metrou se pot cumpara direct din statie de la automate, din metrou, de asemenea de la automat, sau din gara centrala. Este eficient sa cumperi asa numitele strippenkaart care se vand in cateva variante: cu 15 casute, 45 casute sau reduse, pentru adulti si copii sub 11 ani. Un strippenkaart este o alternativa mult mai buna si mai ieftina decat biletele cumparate de la automate sau direct de la sofer (pretul unei calatorii este redus aproape la jumatate). In plus, marele avantaj al unui strippenkaart este acela ca poate fi folosit atat pe metrou, cat si pe tramvai si autobuze.

Este de prisos sa mentionez ceva despre curatenia si comfortul oferit de mijloacele de transport din Amsterdam. Nivelul lor este unul al normalitatii ceea ce nu va exista nicicand in Bucuresti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu