marți, 29 decembrie 2009
To build or not to...finish the new metro line (Amsterdam)
miercuri, 28 octombrie 2009
GVB Amsterdam - first conflict
Dear Sir/Madam,
I would like to submit to your attention my concerns and complaints about the implementation of the OV-chipkaart system.
This system has not been thoroughly tested and therefore there are now people being affected by the system faults. First of all, when I load my card with a monthly abonnament and with extra money for certain situations (e.g. when I am outside the number of zones covered by the monthly pass), it happens that if the credit runs below zero, I cannot use my valid monthly pass. This is really frustrating and has put me in troubles a few times. Why this basic function has not been implemented by your ‘smart’ system?
Secondly, a very high percent of the machines used for reloading the credit are not issuing any receipt. If, for example, my transport costs are reimbursed by employer, I need to provide a receipt for this and the ‘intelligent’ machines installed in supermarkets or buses/trams, do not issue any receipt because of a very simple reason: they do not have paper; moreover, the “intelligent” software is not even warning that the machine has ran out of paper. This is another reason making my live difficult, because I need to go to Central Station or Zuid to ask for a bloody receipt.
And, there is more: I’m using my chipkaart on Conexxion buses, on a daily basis, and I do carefully check-in and out. Randomly, when I do check out, I am being charged, as the monthly pass does not count anymore. I mention that I am in the zones where the card is valid. This is the reason I’m asking back the money that GVB machines fraudulently got from me (yes, this is a fraud that GVB and Conexxion commit against me).
Good luck in charging even more money from people through this smart system called OV-chipkaart, for a service that is not even as efficient, clean and optimized as you pretend. And, it’s one of the most expensive public transport systems in the world, for what, I’m wondering?
Regards...
PS: it's the end of December 2009 and I haven't got back either money or feedback. Shame...
duminică, 4 octombrie 2009
Metroul din Paris - eficient, rapid si ... diferit



vineri, 5 iunie 2009
Probleme cu noua linie de metrou in Amsterdam
Cel mai cunoscut incident legat de constructia linei- care a aruncat de altfel si blamul asupra acestui proiect - a afectat locuintele istorice din Vijzelgracht in vara anului 2008, acestea scufundandu-se cu 23 de cm provocand panica printre ocupanti. O spartura in zidul de beton a provocat inundarea cu apa si nisip a tunelui, afectand structura de rezistenta a caselor din jur. Ca urmare a acestui incident casele au fost declarate nelocuibile si ocupantii au fost mutati in alte locuinte in asteptarea finalizarii lucrarilor.

Acest incident este similar cu cel din orasul german Koln din Martie 2008 cand din cauza estimarilor gresite in constructia liniei de metrou, arhiva orasului s-a prabusit intr-0 gaura de 30 de metri provocand moartea a 2 persoane si distrugerea unei colectii valoroase de arhiva.
Proiectul liniei de metrou Amsterdam Nord-Sud era prevazut a se incheia in 2011, dar s-a amanat pentru 2017. Deja se ridica voci in randul populatiei blamand lenea si incompetenta membrilor consiliului orasului si a companiei care a contractat acest proiect. Santierul creat de-a lungul orasului ameninta sa strice frumusetea si unicitatea acestuia si mai ales sa afecteze ritmul sau economic. O comisie va investiga detaliile acestui proiect si va decide daca va fi anulat.
Au construit olandezii impozantele diguri stavila in calea apei Marii Nordului, au ridicat pamantul din ape, au manevrat fortele naturii si s-au poticnit in constructia unui tunel subteran! Sa fii patruns coruptia si in industria olandeza incat sa-si permita astfel de scapari?
marți, 21 aprilie 2009
Metroul in Amsterdam - eficienta si optimizare
Poti sa cobori din tramvai, sa urci in metrou si sa mergi cateva statii, apoi sa cobori si sa urci intr-un tren local (stoptrein) sau un intercity pentru a ajunge in cealalta parte a orasului, respectiv in alt oras.

Este extraordinar cat de optimizata este reteaua de transport a Amsterdamului. Poti folosi metroul pentru a ajunge in Amstelveen - un orasel in plina dezvoltare de langa Amsterdam -, sau pentru a ajunge intr-o statie comuna cu o statie de tren, de unde poti ajunge foarte repede intr-unul din orasele turistice ale Olandei, precum Rotterdam, Haarlem sau Haga.
Exista 4 linii mari de metrou: 50, 51, 53 si 54; trei dintre ele pleaca din Central Station, punctul central al Amsterdamului de unde se poate pleaca in toate directiile folosing toate mijloacele posibile de transport: tren, tramvai, metrou, autobuz, bicicleta, vapoare de agrement, barci, iahturi si taxi-uri. Linia 52 este in prezent in constructie.
Pentru cine a citit post-ul Scurta istorie a metroului bucurestean tin sa mentionez ca in Amsterdam s-a decis construirea unui metrou in 1968, constructia incepand efectiv in 1970. Reamintesc ca in Bucuresti idea metroului dateaza din 1930 iar constructia efectiva a inceput in 1975. Cred ca datele vorbesc de la sine si ilustreaza distanta de civilizatie dintre aceste tari.
Biletele pentru metrou se pot cumpara direct din statie de la automate, din metrou, de asemenea de la automat, sau din gara centrala. Este eficient sa cumperi asa numitele strippenkaart care se vand in cateva variante: cu 15 casute, 45 casute sau reduse, pentru adulti si copii sub 11 ani. Un strippenkaart este o alternativa mult mai buna si mai ieftina decat biletele cumparate de la automate sau direct de la sofer (pretul unei calatorii este redus aproape la jumatate). In plus, marele avantaj al unui strippenkaart este acela ca poate fi folosit atat pe metrou, cat si pe tramvai si autobuze.

Este de prisos sa mentionez ceva despre curatenia si comfortul oferit de mijloacele de transport din Amsterdam. Nivelul lor este unul al normalitatii ceea ce nu va exista nicicand in Bucuresti.