miercuri, 28 octombrie 2009

GVB Amsterdam - first conflict

De cand sistemul OV-chipkaart a fost implementat pe toate mijloacele publice de transport din Olanda, tot felul de greseli de implementare ale sistemului imi fac viata dificila.
Aici este scrisoarea pe care am adresat-o GVB-ului, cerand o explicatie pentru implementarea deficitara a noului sistem si solicitand returnarea banilor insusiti fraudulos de masinile lor inteligente. Sunt curios daca voi primi macar un raspuns.

Dear Sir/Madam,

I would like to submit to your attention my concerns and complaints about the implementation of the OV-chipkaart system.

This system has not been thoroughly tested and therefore there are now people being affected by the system faults. First of all, when I load my card with a monthly abonnament and with extra money for certain situations (e.g. when I am outside the number of zones covered by the monthly pass), it happens that if the credit runs below zero, I cannot use my valid monthly pass. This is really frustrating and has put me in troubles a few times. Why this basic function has not been implemented by your ‘smart’ system?

Secondly, a very high percent of the machines used for reloading the credit are not issuing any receipt. If, for example, my transport costs are reimbursed by employer, I need to provide a receipt for this and the ‘intelligent’ machines installed in supermarkets or buses/trams, do not issue any receipt because of a very simple reason: they do not have paper; moreover, the “intelligent” software is not even warning that the machine has ran out of paper. This is another reason making my live difficult, because I need to go to Central Station or Zuid to ask for a bloody receipt.

And, there is more: I’m using my chipkaart on Conexxion buses, on a daily basis, and I do carefully check-in and out. Randomly, when I do check out, I am being charged, as the monthly pass does not count anymore. I mention that I am in the zones where the card is valid. This is the reason I’m asking back the money that GVB machines fraudulently got from me (yes, this is a fraud that GVB and Conexxion commit against me).

Good luck in charging even more money from people through this smart system called OV-chipkaart, for a service that is not even as efficient, clean and optimized as you pretend. And, it’s one of the most expensive public transport systems in the world, for what, I’m wondering?

Regards...



PS: it's the end of December 2009 and I haven't got back either money or feedback. Shame...

duminică, 4 octombrie 2009

Metroul din Paris - eficient, rapid si ... diferit

Tocmai ce m-am intors din Paris dupa un scurt sejur de 4 zile si iata o alta poveste. Ca turist, bineinteles ca am apelat la mijloacele de transport puse la dispozitie de municipalitatea Parisului, adica metroul si autobuzele. Am fost sincer impresionat de eficienta si optimizarea metroului parizian care reuseste sa acopere fiece coltisor al orasului prin sute de tuneluri si aproape 200 km de linie ferata, adica 14 linii de metrou. Cel mai surprinzator este frecventa cu care trenurile deservesc fiecare statie: mai putin de 3-4 minute. Nu putine au fost situatiile in care urmatorul tren sosea la 20 secunde dupa plecarea celuilalt. De altfel, aceasta frecventa ridicata reprezinta de fapt si cheia succesului acestui sistem de transport (atunci cand francezii nu pun de o greva spontana). Daca intervalele de asteptare dintre trenuri ar fi mai mari de 5 minute in orele de varf, acest sistem ar colapsa: vagoanele ar deveni neincapatoare, iar tunelurile de iesire sau de access catre alte linii cu schimbare are deveni sufocante si imposibile pentru deplasare. Din fericire, sistemul functioneaza in parametri normali.

Un element inedit il reprezinta lipsa de uniformitate, combinata cu introducerea unei game foarte largi de culori in statiile de metrou; mai exact, aproape nici o statie nu este identica cu cealalta, fiecare ingloband un element distinctiv precum frescele sau picturile de pe pereti, tipul peretilor - din stanca slefuita sau captusiti cu faianta, sau elementele decorative: statui, fresce, etc. Exista cateva statii care se remarca prin aceste elemente distinctive: Bastille, Louvre, Charles de Gaulle - Etoille, Hotel de Ville, Cite sau Saint Suplice. Acestea sunt doar cateva din cele prin care am trecut si le-am remarcat pe perioada sejurului. Peroanele ar fi chiar deprimante daca nu ar exista zecile de reclame, in cele mai vii culor, care acopera peretii statiilor de metrou. Consider aceasta a fi un element de design inedit care transforma o banala si anosta, poate chiar deprimanta, statie de metrou intr-o explozie de culoare care tine departe orice mahnire. Un efect studiat, si bine implementat. In orice caz, o reclama viu colorata, de aproximativ 6 metri patrati, vizibila din orice punct al peronului, fara a deveni agresiva sau obositoare, isi atinge mai repede tinta decat zecile de monitoare, cu rezolutii obositoare, de ale caror flash-uri nu te poti ascunde, din metroul bucurestean.




Ceea ce este cel mai coplesitor (la propriu si la figurat) este numarul mare de tunele pe care trebuie sa le traversezi pentru a iesi la suprafata sau pentru a schimba linia. Se poate intampla sa parcurgi mai bine de 1 km de tuneluri pentru a putea iesi intr-un anume punct. Fiece cotitura a unui tunel aduce inca o line dreapta de tunel, urmata de cateva zeci de trepte de coborat si iarasi o linie de tunel care se bifurca in cateva directii. Dupa ce urci si cobori zeci de trepte si urmezi drumul indicate de atatea tuneluri drepte sau curbe, incepi sa te intrebi daca francezii astia nu se trag cumva dintr-un neam de cartite, iar originea speciilor lui Darwin nu se mai aplica in cazul lor. Ai impresia ca in ultima suta de ani nu au facut altceva decat sa sape sute de tuneluri pe sub Paris construind aceasta formidabila retea subterana.


Arhitectura tunelurilor este deosebita, fiind construite cu un tavan arcuit in forma de bolta, nefiind sustinut de coloane. Un alt element arhitectural care contribuie la diversitatea statiilor de metrou parisiene este dat de intrarile construite in stilul art-nouveau, precum cele de la Cite sau Abbesses.

Mai sunt cateva lucruri de povestit despre metroul din Paris, precum aspecte tehnice sau o scurta istorie a acestuia. Dar, voi ingramadi aceste lucruri in urmatoarea postare.